De vraag van vandaag

 
De vraag van vandaag
Mag een praktijkmedewerker onder werktijd naar een huisarts, tandarts of specialist, ook als dat vaker gebeurt in het kader van een behandeling? Of moet de medewerker dan verlof opnemen? Lees verder om te kijken wat de cao hierover zegt.

Om te bepalen welke regeling geldt, gaan we ervan uit dat de praktijkmedewerker in loondienst is.
In dat geval is de cao Huisartsenzorg van toepassing. Die zegt dat de medewerker recht heeft op betaald verlof voor de duur van het bezoek aan de huis-/tandarts (tot maximaal twee uur per bezoek) of specialist (tot maximaal vier uur per bezoek). De medewerker hoeft hier dus geen vrije uren/dagen voor op te nemen.

De gehele regeling voor buitengewoon verlof leest u in bijlage 11, artikel 11.2F van de cao. Heeft u meer vragen over de cao? Leg ze voor aan cao@lhv.nl.

NB: Hidha’s vallen buiten de cao Huisartsenzorg. Zij hebben hun eigen cao Hidha. Hierin zijn echter geen afspraken gemaakt met betrekking tot bovenstaande vraag.

Regelmatig leggen collega-huisartsen vragen voor aan het LHV-bureau. Voor 'de vraag van vandaag' kiezen we in elke nieuwsbrief een vraag waarvan we denken dat het antwoord voor meer collega's interessant kan zijn. Heeft u ook een vraag? Stel hem via huisartsenkringzfv@lhv.nl. U krijgt altijd antwoord en wellicht wordt uw vraag een volgende keer de 'vraag van vandaag'!

(Auteur: Anne Driessen)