Pilot Stagesamenwerking doktersassistente afgerond; goede opbrengst

Anne Driessen-Thomassen, algemeen bestuurslid
 
In april 2010 startte de pilot Stagesamenwerking. ROC Deltion College, Calibris, de Huisartsenpost en de LHV kring zijn intensief gaan samenwerken om het aantal stageplaatsen voor doktersassistenten te vergroten.

Meer stageplaatsen, kortere lijnen, beter inzicht

Naast dat er een aantal nieuwe opleidingspraktijken zijn bijgekomen, zijn er met name meer stageplaatsen gecreëerd omdat opleidende praktijken nu vaker dan voorheen stageplaatsen aanbieden. De opleidfrequentie per praktijk is dus vergroot. Ook is het duo-opleiden uitgeprobeerd. Eén stagiair kan twee stagebegeleiders binnen één praktijk hebben. De stagiaire kan zelfs de stage verdeeld over de week in twee praktijken lopen. Dit om opleiden ook mogelijk te maken voor part-time werkende stagebegeleiders. Ook weten alle betrokken partijen elkaar nu beter te vinden. De docenten van het ROC hebben een dag in de praktijk meegelopen met de stagiair. Een hele ervaring want niet alle docenten hebben een medische achtergrond. Daarnaast zijn ook een aantal praktische verbeterpunten uit de pilot naar voren gekomen. Zo zullen de stagiairs niet meer op maandagochtend beginnen op een nieuwe stageplek. Op één van de drukste momenten van de werkweek is er weinig of geen tijd voor een goede introductie.

LinkedIn, Facebook, Hyves?

Tot slot zal een platform worden gecreëerd voor de opleiders. Denk aan een LinkedIn website bijvoorbeeld. Zo kunnen de stagebegeleiders elkaar makkelijk vinden. Zo zullen zij bijvoorbeeld tips, trucs, frustraties en informatie over nascholingen met elkaar kunnen uitwisselen.

Doktersassistente gezocht?

In de regio van deze kring is momenteel een tekort aan doktersassistenten. Mocht u op zoek zijn naar een doktersassistente kijk dan op de vacaturesite van Progez. Regelmatig presenteren werkzoekende doktersassistenten zich op deze site. Ook kunt u hier uw vacature plaatsen.

Opleiden is de verantwoordelijkheid van ons allen

Nog altijd is het aantal doktersassistenten dat opgeleid kan worden begrensd door het aantal stageplaatsen. We zijn allen verantwoordelijk voor opleiden. Het begint met enthousiasme voor je vak, het is onderdeel van je vak en kennis overdragen is kennis opdoen.