Vervolg overleg met Zilveren Kruis

 
Vervolg overleg met Zilveren Kruis
De afgelopen weken zijn we na langere tijd – ook vanwege het feit dat er een rechtszaak was aangespannen door een groep bevlogen huisartsen – weer in gesprek gegaan met zorgverzekeraar Zilveren Kruis (ZK).

We hebben een goed gesprek gevoerd over de afgelopen periode, in de hoop dat we elkaar de komende periode goed kunnen vinden – want dat is echt hard nodig. De beleidsvoering rond het Integraal Zorgakkoord (IZA) vindt gewoon doorgang en ook verzekeraars proberen op hun eigen wijze plannen ten aanzien van het IZA door te voeren.

Het gesprek verliep in goede harmonie. Eén van de zaken die ons opvielen, is dat ZK spreekt met meerdere partijen, waaronder ‘losse’ huisartsen, coöperaties, regio-organisaties en InEen. We hebben vermeld dat wij als OverlegTeam Huisartsen (OTH ) het mandaat hebben namens de huisartsen in onze regio. (Inmiddels is daar de regio Friesland bij gekomen. In deze regio was van oorsprong zorgverzekeraar De Friesland de grootste. Door de fusie met ZK is ons OTH uitgebreid naar acht leden.)

Voor het eerst in jaren presenteerde ZK een huisarts in dienst van ZK, een visie die redelijk vanuit het huisartsenperspectief werd belicht. Hierin kwamen uiteraard begrippen als ‘meer tijd voor de patiënt’, ‘huisartsentekort’, ‘overvolle borden’ en ‘ANW’ in meer of mindere mate aan bod. Onze eerste reflectie is positief. Uiteraard bestaan er nog heel veel vragen over de invulling van deze visie in plannen of contracten die ZK uiteindelijk zal presenteren. We blijven in gesprek, zodat er een goed gezamenlijk contract kan komen waar we allemaal achter kunnen staan.

We houden jullie op de hoogte en horen graag jullie wensen en ideeën.

Mark Pul