Zelfmanagement na AMI (door Marieke Schoenmakers)

 
Zelfmanagement na AMI (door Marieke Schoenmakers)
Graag geven we het woord aan Marieke Schoenmakers, kaderarts hart- en vaatziekten in onze regio.

Met veel plezier stel ik me aan jullie voor. Ik ben Marieke Schoenmakers, praktijkhouder samen met collega Marloes van huisartsenpraktijk Beumer & Schoenmakers in Stadshagen te Zwolle. Ik ben als arts opgeleid in Maastricht en in 2004 gepromoveerd binnen de cardiologie op een onderzoek naar kamerritmestoornissen leidend tot plotse hartdood. Al is de cardiologie een mooi vak, van de huisartsgeneeskunde ging mijn hart sneller kloppen! De huisartsopleiding volgde ik in Nijmegen, waarna ik een aantal jaren later in het Zwolse terechtkwam. Met de kaderopleiding hart- en vaatziekten die vanuit de huisartsopleiding Maastricht gegeven wordt, kan ik alle voor mij mooie delen van de geneeskunde combineren: huisartsgeneeskunde, cardiologie, wetenschappelijke interesse en onderwijs. 

In mijn hoedanigheid als kaderarts hart- en vaatziekten werd ik in 2016 door Angela Nieuwveld, verpleegkundig specialist hartrevalidatie in het Harthuis van de Isala, benaderd om mee te werken aan het project ‘Zelfmanagement in het Hart van het Zorgproces’. Het doel was het vergroten van zelfmanagement bij mensen die in het ziekenhuis opgenomen geweest zijn vanwege een acuut myocardinfarct. Het project was een initiatief van Harteraad, patiëntenvereniging voor mensen met hart- en vaataandoeningen en hun naasten. Het mooie van het project is dat het de patiënt centraal stelt. Alle onderdelen van het zorgpad vanaf ontslag uit het ziekenhuis werden met elkaar verbonden: de cardioloog, de klinische afdelingen van de cardiologie, de polikliniek, de hartrevalidatie, de 1e lijn én de patiënt werkten mee aan dit project. Het zorgpad werd bekeken vanuit het perspectief van patiënten, door de ‘bril’ van zelfmanagement: wat stimuleert, wat belemmert in dit pad de eigen inbreng van patiënten? Door een patiëntengroep voor (controlegroep) en na (onderzoeksgroep) ingezette veranderingen te volgen, is gekeken of de acties ook tot verbetering leiden. Tijdens het project is bijvoorbeeld een klapper ontwikkeld waarin alle persoonlijke doelen en medische informatie wordt gedocumenteerd, gepersonaliseerd voor die patiënt. Deze map gaat altijd met de patiënt mee, ongeacht of hij hartrevalidatie volgt of bij de POH op het CVRM-spreekuur komt. Het doel was om deze map als leidraad te gebruiken tijdens het patiëntencontact. 

Uit de interviews met patiënten die volgens het vernieuwde zorgpad begeleid werden, werd duidelijk dat er nog veel te verbeteren valt, maar de uitkomsten op zelfmanagement(ondersteuning) laten zien dat het de moeite loont om op deze veranderde wijze aan de slag te gaan. Uitgebreidere informatie en de uitkomsten van het project zijn te vinden op https://www.harteraad.nl/kennis-tools/zelfmanagement/

Contactgegevens Marieke Schoenmakers:
E-mail:
marieke@beumerschoenmakers.nl
Telefoon: (038) 20 044 44